social facebook social google social twitter social pinterest social email

Penészmentesítés

Kiváló táptalaj a penészgombáknak a magas cellulóztartalmú tapéta, a különböző diszperziós festékek. Ugyan némelyikre ráírja a forgalmazó, hogy légáteresztő, de egyrészt nem tüntetik fel a páradiffúziós ellenállását, másrészt a legtöbb forgalomba hozott festék rengeteg cellulózt tartalmaz, mivel egyrészt gazdasági okokból, másrészt könnyebb felhordhatóság, terülés érdekében CMC, azaz karboxil metil cellulóz a sűrítő anyaguk. Szintén CMC-t használnak a legtöbb glettben kötéslassítóként. A falbevonatokon túl bármi lepenészedhet az épületben, ami megfelelő szerves anyagot tartalmaz, bőr, textil, fa, állati fehérje kötőanyagú farostlemez bútor, sőt a szervetlen tárgyak is, ha a házi por rájuk rakódik.

Ami a leggyakrabban okozza a penészesedést

Az épületekben a nedvesség eredhet csapadékvízből, épületgépészeti ázásból, talaj-eredetű kapilláris nedvességből, és párából, azaz abból a vízmennyiségből, amit a levegő el tud tárolni. De amint valamely ponton hőmérséklet csökkenés mutatkozik a gőz formában eltárolt víz egy része kicsapódik. Ezért tapasztalható, hogy az épületek csomópontjain, sarkok, lehűlő betonszerkezetek, födémek közelében jelennek meg a penészfoltok elsőnek.

Penészesedés további okai

Vízszigetelés, falak vizesedésének megszüntetése,  | Penészesedés további okai

Amennyiben egy lakás légcseréje nem megfelelő, először a bútorral, képpel stb. eltakart falrészeken, majd a sarkokban kialakulnak a sötétszürke, vagy zöldes gombatelepek. Sokszor, akik életvitel szerűen bent laknak észre sem veszik, a szagot is megszokták, csak egy alaposabb takarítás során tűnik fel, hogy a kanapé, vagy szekrénysor mögött milyen organizmusok élnek.

Elégtelen hőszigetelés

A falak, födémek hőszigetelése nem megfelelő, de a hagyományos ablakokat kicserélték korszerűbbre, és ilyenkor a kivitelező nem szokta tájékoztatni a megrendelőt, hogy egy 1,4 W/m2 hő átbocsájtású ablakhoz legalább 0,44 W/m2K U értékű függőleges falazat, és 0,3W/m2K U értékű födém kellene. Így a helyiség leghidegebb pontja már nem az ablak lesz, hanem valamelyik sarok, rosszabb esetben összefüggő falrészek.
Tehát a fő cél az okok megszüntetése

 

Penészesedés megszűntetése

Vízszigetelés, falak vizesedésének megszüntetése,  | Penészesedés megszűntetése

Az ideális az volna, ha minden épület megfelelő hőszigeteléssel, szellőzéssel rendelkezne és ez esetben is fontos a szabványokban előírt mennyiségű légcsere. A gombás-penészes helyiségek rendbetételénél az első szempont az ok megszüntetése.A bentlakók ugyan gyakran hivatkoznak arra, hogy „mi sokat szellőztetünk”. De senki nem rendelkezik olyan képességgel, hogy megérezze, mikor megy fel a relatív légnedvesség, és akkor az ablak kinyitásán túl még valahogy áramoltassa is a levegőt. Erre valók a higrosztátos ventillátorok, és higrosztátos zsaluk. Vagyis a homlokzati falakon, nyílászárókon elhelyezünk néhány zsalut, melyben egy egyszerű szerkezet a megnövekedett légnedvesség hatására kinyitja a csappantyút, de ettől még nem kezd el beáramolni a friss levegő. Szükséges hozzá egy ventillátor, amely ugyanakkor bekapcsol, és elkezdi megszívni a helység levegőjét, ezáltal kényszeráramoltatás jön létre, és amint a levegő RH értéke a normálisra csökkel a ventilátor leáll, és a zsaluk is bezárnak.

Penészesedés megszüntetése ózongenerátorral

Fontos, hogy a penészfertőzést is megszüntessük, erre a következő technológiákat alkalmazzuk: Erős gombafertőzöttség esetén a falakba injektálunk fungicid anyagot, szükség esetén penészálló festést végzünk. A gombák bármelyik részéből kitenyésztető az egész organizmus, mivel a penészgombák, hasonlóan a többi gombákkal, spórákkal szaporodnak, a levegőben lévő gombaspóra bárhol megtelepedve újra penészesedést okoz. Ezért mindenképpen indokolt a teljes elpusztításuk. Erre a legalkalmasabb az ózongenerátoros eljárás.

A fertőzött helyiségeket egybenyitjuk, és elhelyezünk egy ózongenerátort.

A légtérben, és a tárgyakon lévő penészgombák 1 óra alatt elpusztulnak, fontos, hogy ember, állat, növény a kezelt helyiségekben ne legyen ez idő alatt. Nem marad káros vegyszer maradék, a dohos szag eltűnik mind a légtérből, mind a bent lévő tárgyakból, ruhákból.

KAPCSOLATFELVÉTEL

Írd meg a tapasztalt hibát, maga az épület hol található, esetleg a körülményeket, okokat sb. hogy egy kis képet kaphassunk, mivel is állunk szembe, és kollégánk 1 munkanapon belül visszahívja Önt a további teendőkkel, egyeztetéssel, lehetőségekkel! 

Robotok elleni védelem feloldása

Copyright 2016 OBEX Kft.
falszigetelés, szigeteléstechnika, hőtérkép készítés

Time: 0.0530 ms | Memory: 4.43MB | Version: 3.5